STARA PIEKARNIA | PIASECZNO 

Zostaliśmy poproszeni o zaprojektowanie budynku usługowego na narożnikowej działce w południowej części Piaseczna, na której znajdowały się stare zabudowania dawnej piekarni. Projektowany obszar sąsiaduje z lokalnym parkiem, w którym, pomiędzy starymi dębami, skrywa się przeznaczona do rewitalizacji zabytkowa stacja kolejki wąskotorowej. Wspomniane dęby tworzą aleję otulającą naszą działkę od północnej strony.

Podczas przystępowania do projektu na działce znajdowały się stare zabudowania ceglane dawnej piekarni. Z czasem popadły one w ruinę, a teren zarósł chaszczami. Naszym celem było przywrócenie życia zdegradowanej przestrzeni poprzez uzupełnienie jej nową funkcją. Zdecydowaliśmy się oprzeć koncepcję budynku na prostopadłościennej bryle, współgrającej z okolicznymi zabudowaniami. Działka otoczona jest z każdej strony zielenią wysoką, co postanowiliśmy wykorzystać przy dalszych rozważaniach nad formą budynku.

Zastanawiając się nad formą budynku, chcieliśmy nawiązać do istniejącej zabudowy dawnej piekarni, której ceglany charakter od wielu lat był charakterystycznym elementem okolicy. Ze względu na to, że nowe budynki z bezpośredniego sąsiedztwa zostały wykończone białym tynkiem, zdecydowaliśmy się na oddanie charakteru budownictwa ceglanego w mniej dosłowny sposób. Zaczęliśmy od układania pomieszczeń w budynku tak, jakbyśmy budowali ceglany słup. W efekcie lokale usługowe i biurowe oplatają rdzeń budynku w formie wątku ceglanego, tworząc jednocześnie zewnętrzną strukturę. Dzięki takiemu rozwiązaniu wszystkie pomieszczenia mają zapewnione stałe nasłonecznienie a użytkownicy wszystkich lokali mogą cieszyć się widokami na otaczającą ich zieleń.

Elewacja budynku, podobnie jak układ pomieszczeń, odzwierciedla wątek muru ceglanego. Formę cegieł pełnią naprzemiennie ustawione moduły elewacyjne, sprawiające wrażenie elementów prefabrykowanych.

Efektem jest budynek o prostej, zwartej formie, który swoim charakterem nawiązuje zarówno do okolicznej zabudowy, jak i ducha przeszłości. Stojąc wśród otaczającej zieleni, tworzy on przyjazną przestrzeń do pracy, z której poprzez naprzemiennie rozmieszczone przeszklenia tworzy kadry na stare dęby i lipy.

arkt_logo.png